Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tarinoita

Ambrosius

Olipa kerran, eli vuonna 1621, Rostockin yliopistossa Pohjois-Saksassa opiskelija nimeltä Ambrosius Winter, lisänimeltä Sleswicensis. Hän oli ilmeisesti kotoisin Sleswigistä aivan Tanskan eteläpuolelta. Valmistuttuaan papiksi hän siirtyi Ruotsin valtakuntaan kuuluvaan Inkerinmaahan, missä hänet mainitaan vuonna 1640 kirkkoherrana Kosemkinan saksankielisessä seurakunnassa. Hän kuoli 1647 ja hänet haudattiin Narvassa.

Noihin aikoihin ja paljon sen jälkeenkin oli tapana, että perheen ensimmäinen poika nimettiin isoisänsä mukaan. Ambrosiuksia ei näissä pohjoisissa luterilaisissa maissa näy kovin monia. Vuonna 1678 tai 1679 kuitenkin eräs poika sai jossain, ehkä Viipurin hiippakunnassa tai Inkerinmaalla, nimen Ambrosius. Vuonna 1701 hän käytti nimeä Ambrosius Gerlander kirjoittautuessaan Turun yliopistoon.

Mitä yhteyttä näillä kahdella Ambrosiuksella sitten oli? En tiedä. Sama etunimi on ainoa näkyvä yhdysside. Pojanpoika ei jälkimmäinen voinut varmaankaan olla, koska silloin hän olisi käyttänyt arvostettua nimeä Winter. Winterit olivat olleet Suomessa ja Viipurissa tunnettu vauras suku jo pitkään ennen vanhemman Ambrosiuksen saapumista Inkerinmaalle, mutta sukuyhteys siihen ei ole mistään käynyt ilmi.

Oliko Ambrosius Winterillä tytärtä, jonka poika nuorempi Ambrosius voisi olla? Siinäpä tehtävää kylliksi kaivella vanhan Inkerinmaan aikaisia arkistoja, jos niitä jostain löytyisi.

AL